Двама от тримата българи, задържани във Великобритания за предполагаем шпионаж в полза

...
Двама от тримата българи, задържани във Великобритания за предполагаем шпионаж в полза
Коментари Харесай

МВнР: Двама от арестуваните за шпионаж българи са били членове на СИК в Лондон

Двама от тримата българи, задържани във Великобритания за хипотетичен шпионаж в интерес на Русия , са били членове на секционна изборна комисия, потвърдиха пред Българска телеграфна агенция от Министерството на външните работи.

Българските жители Катрин Иванова и Бисер Джамбазов в реалност са били ръководители на секционни изборни комисии в Лондон – Катрин Иванова в Секция 2 в посолство Лондон, а Бисер Джамбазов – в Ийлинг, съгласно Решение №2325 на Народното събрание от 27 март 2021 година Двамата са номинирани от българската общественост в Лондон и от Инициативен комитет за секция в Ийлинг, Лондон, осведомят от Министерство на външните работи.

От външното ни министерство оповестяват също по този начин, че Катрин Иванова и Бисер Джамбазов имат предишен опит в предходни избори - през 2017 и 2019 година

" Бихме желали да поясним, че според член 104, алинея 6 и 7, от Изборния кодекс, когато партия или коалиция не е направила предложение, Централната изборна комисия, не по-късно от 12 дни преди изборния ден, назначава за членове на секционните изборни комисии лица, препоръчани от ръководителите на съответните дипломатически или консулски представителства или от министъра на външните работи, или оправомощен от него заместник-министър. Ръководителите на съответните дипломатически или консулски представителства, министърът на външните работи или оправомощеният от него заместник-министър могат да вършат оферти въз основа на оферти от организации на български жители в съответната страна ", показват още от външното ни ведомство.

Министерство на външните работи посредничи на ЦИК за даване на информацията, постъпила от посолството в Лондон, прибавят от Министерство на външните работи.

Говорителят на ЦИК Росица Матева съобщи пред Българска телеграфна агенция, че даже арестуваните български жители да са взели участие в СИК, това " по никакъв метод не може да даде отражение в резултатите на изборите, защото става въпрос за работата на групов орган ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР